Het verhaal achter kompel

Er was eens...

Steenkool in Limburg

Tussen 1923 en 1987 daalden duizenden mijnwerkers tot 900 meter diep in de steenkoolmijn van Eisden. Bovengronds lieten honderden arbeiders de schachtwielen draaien. In 1987 sloot de mijn voorgoed de deuren. Twee steenkoolschachten getuigen van jaren kolen delven. De Kompel bieren zijn een ode aan de kolenputters, hun noeste arbeid en hun leven van stof en zweet.

Even terug in de tijd. In 1901 ontdekte André Dumont steenkool in Limburg. In de loop der jaren zagen zeven steenkoolmijnen het licht in Limburg: Beringen, Eisden, Houthalen, Waterschei, Winterslag, Zolder, Zwartberg. In 1923 werd er voor het eerst steenkool ontgonnen in Eisden.

De mijnwerkers daalden er af tot 900 meter diep.

In 1957 was er een recordopbrengst van circa 1,9 miljoen ton. Er werkten toen ruim 7.000 mijnwerkers. In 1987 ging de mijn van Eisden dicht. Tussen 1923 en 1987 is er in totaal 73.191.000 ton steenkool ontgonnen.

Geschiedenis - Kompel Bier
Brouwerij Kompel
Het team van Kompel
Het Kompel Team

Brouwerij Kompel

Het Verhaal

Mijnwerkers gaan door het leven als ‘kompels’. Het Duitse Kumpel betekent ‘vriend’ of ‘makker’. Het is ook de naam van een reeks nieuwe streekbieren uit Maasmechelen. Het rijke Limburgse mijnverleden – meer bepaald de mijn van Eisden – bleek een mooie bron van inspiratie.

Twee Eisdenaren waarvan de grootouders nog in de mijn werkten, ontwikkelden de bieren. Al snel volgde het plan om op grote schaal te brouwen. De eerste liters Kompel bier stroomden uit de tanks bij Brouwerij Anders! Kompel Bovengronds kende al snel succes en een half jaar later kwam Kompel Ondergronds op de markt. Sinds de zomer van 2015 worden de bieren gebrouwen op Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren.

Mondjesmaat groeit nu een reeks bieren waarop de mijnwerker, gewapend met helm, lamp en stofdoek, het etiket siert.

Wie zijn wij?

Sandro Di Pietro:
Mede-eigenaar, staat in voor planning en facturatie

Frederic Fabry:
Mede-eigenaar, neemt de verkoop op zich

Alessio Di Pietro:
Mede-eigenaar, regelt de evenementen